Drømmearbejde

FAQ

Psykoterapi til private og erhvervslivet

 

Psykologiske forklaringer

Psykologiske artikler

Downloads

Drømmearbejde & -terapi

 

Vi sover i ca. en tredjedel af vores liv og i ca. en fjerdedel af den tid drømmer vi. Normalt tre til seks drømmer pr. nat. Alle drømmer, også selvom vi sjældent husker dem. Hvad sker der når vi drømmer? Hvorfor drømmer vi? Hvordan kan vi lære at huske dem? Hvad betyder drømmene? Og hvordan kan de bruges i vores personlige udvikling, vækst og forandring? Og kan drømme også bruges i erhvervslivet?

 

Drømme udgør altså en meget stor procentdel af vores liv, som vi ubevidst bruger megen tid og energi på. En stor ressource, der for de fleste er uudnyttet og som gennem bevidstgørelse kan nyttiggøres. Drømme er kort sagt en række psykologiske billeder fra vores sind, der fungerer som en række små personlige breve til os selv. De forsøger at fortælle os noget om os selv, vores liv, stærke og svage sider samt problemer og muligheder. Men da sproget i drømmene er meget anderledes end i vores rationelle og logiske vågne tilstand, bliver de uforståelige, mærkelige og måske skrammende. Derfor undgår mange deres drømme i deres vågne tilstand og mange synes måske at det ligefrem er noget pjat. Men drømmene er et produkt og en del af os selv, som derfor med sindsro kan tages seriøst.

 

Drømmearbejde og drømmeterapi er et dybt professionelt og anerkendt arbejde, hvor du kan hele, vokse og udvikle dig gennem indsigt og ejerskab. Det kan ligefremt være sjovt og spændende at arbejde med sine drømme, samtidig med at det åbner op for din kreativitet og selvkompetence. Drømmearbejde er desuden en enkel, hurtig og nænsom psykoterapeutisk metode til personlig udvikling. Drømmene er kongevejen gennem vores psykologiske modstand, mod det ubevidste samt integration. Derfor er drømmearbejde også en hurtig og effektivt psykoterapeutisk.

 

Drømmearbejdet kræver heller ikke nogle forudsætninger fra dig som klient - hverken om metoden eller de terapeutiske processer. Mange undslår sig psykoterapi, fordi det kan være svært at få kontakt til samt at definere og tale om det sårbare. Men i drømmearbejde kan du nærmest gå lige ind fra gaden, fortælle din drøm, komme til at arbejde med noget af det mest centrale for dig og hurtigt nå resultater. Både positive drømme og mareridt kan bruges. Selv en stump, klip, billede, stemning eller en følelse fra en drøm kan bruges. Den behøver ikke at være husket og nedskrevet i detaljer. Nogle få noter, en skitse eller tegning kan være meget hjælpsomt. Og helt uden går det også.

 

Drømmearbejde og metode

 

ErhvervsTerapeut® arbejder overvejende efter den efterprøvede og anerkendte gestaltiske metode af Fritz Perls m.f. I denne metode er du din egen ekspert og psykoterapeutens opgave er primært at støtte og facilitere din proces, hvor du således selv tolker din egen drøm og dens symboler. Ud fra denne metodik repræsenterer elementerne i drømmen primært materiale, som vi har projiceret væk fra os selv og vores liv. Enten fordi vi ikke forstår det, attråer eller er foruroliget med det. Ved at arbejde med det kan du komme til bedre at forstå det du ikke ser samt at anerkende og tage ejerskab for det. Dette er første skridt mod at blive mere hel og autentisk, sådan som den du reelt set er. Det er samtidig skridtet mod ressourcefuld forandring og selvkompetence, for hvis du ikke er tilfreds med det der er, har du nu mulighed for at forandre det. Omvendt kan ikke forandre det man ikke ser og accepterer. Man siger også 'If you can dream it, you can do it - som Walt Disney, mange gange er citeret for.

 

Derudover er ErhvervsTerapeut® inspireret af Jørgen Groth og hans relationsorienterede aspekt af drømmearbejdet, i forhold til at skabe dialog mellem drømmeren og de forskellige personer, væsner, objekter og aspekter i drømmene. ErhvervsTerapeut® har også erfaring med bevidste klardrømme (lucid dreaming), at navigere i og styre drømmene, meditation, mindfulness, drømmerejser samt drømmeinduktion (bevidst at træne noget i drømmen, man har brug for i det vågne liv eller omvendt).

 

ErhvervsTerapeut® og drømmearbejde

 

ErhvervsTerapeut® tilbyder ikke drømmearbejde for drømmearbejdes skyld, men som et supplement bland øvrige psykoterapeutiske metoder for, at du hurtigst muligt kan løse dine psykologiske problemer og nå dine mål. Drømmearbejde kan til gengæld både anvendes i privat og erhvervsmæssig individuel psykoterapi. I forhold til erhvervsmæssig psykoterapi, kan drømme hjælpe ledere og medarbejdere til at forstå dem selv samt komplicerede relationer, situationer og ubevidste forhold. Drømme er i det hele taget et begreb, der har flere dimensioner. For eksempel kan man også tale om dagdrømmeri inkl. fantasi, forestillingsevne, projektion, visioner og symboler i vågentilstanden og i erhvervslivet som basis for strategiske og organisatorisk forandring. I erhvervsmæssige sammenhæng hjælper ErhvervsTerapeut® således også organisationer fremtidsværksteder, visioner, missioner og storytelling.

 

Drømmearbejde og litteratur

 

Du behøver ikke at læse litteratur om drømmearbejde for at kunne arbejde med dine drømme, du lærer det du skal bruge gennem psykoterapien. Men hvis du undervejs får lyst til inspiration kan jeg anbefale fx Drømmenes Dimensioner af Ole Vedfelt, Drømmearbejde af Jørgen Groth, Creative dreaming af Ph.d. Patricia Garfield og The art of dreaming af Carlos Castaneda.

 

Copyright © all rights reserved ErhvervsTerapeut®

 

If you can dream it,

you can do it.

Walt Disney

English | ErhvervsTerapeut.com
Hjem | ErhvervsTerapeut.com
Ydelser | ErhvervsTerapeut.com
Om | ErhvervsTerapeut.com
Foto | ErhvervsTerapeut.com
Praktisk | ErhvervsTerapeut.com

Copyright © all rights reserved • www.erhvervsterapeut.com • +45 61661900